Freia Goederaad (Spring GDS) over de logistieke kant van de Cross-Border Bootcamp
FGO_2015Tijdens de Cross-Border Bootcamp worden de deelnemende bedrijven gecoached door een groep experts die allemaal werkzaam zijn op verschillende gebieden in de internationale e-commerce. Freia Goederaad is er hier één van, Marketing & Communications Manager bij Spring Global Delivery Solutions. Daarnaast is zij in mei 2014 begonnen met het bedrijf Flamingo Active Beachwear. Wij hebben Freia een aantal vragen gesteld over de logistieke uitdagingen in e-commerce.

Beeld: Freia Goederaad/ Spring GDS website (screenshot)

 

Wat doet Spring?

Wij bieden bedrijven internationale logistieke oplossingen. Kort gezegd, wij zorgen ervoor dat alle post, pakjes en pakketten wereldwijd worden bezorgd. Spring is onderdeel van PostNL. In de Benelux worden bedrijven geholpen door onze PostNL collega’s. Buiten de Benelux door Spring. Wij hebben 13 kantoren wereldwijd en bieden diensten naar 190 landen.

Elk land heeft eigen manier van post bezorgen

Landen bezorgen post niet allemaal op dezelfde manier, elk land doet dit op een andere manier. Bijvoorbeeld in Duitsland, daar wordt een pakketje niet geleverd als de naam niet overeen komt met de naam op de deur. Dit pakketje wordt direct weer geretourneerd. En hoe normaal het voor ons in Nederland lijkt om pakketjes bij de buren te bezorgen, is dat erg vreemd om te doen in België. Daar worden de pakketjes naar een afhaalpunt gebracht, waar de klant het op kan halen. In Engeland wordt er gebruikt gemaakt van Safe Place, waardoor de klant zelf kan aangeven waar de bezorger het pakket mag neerleggen. Het voordeel van Safe Place is dat klanten niet thuis hoeven te zijn op het moment dat de bezorger een pakket komt brengen.

Als je als webshop de grens overgaat, kan het spannend zijn, omdat je dit soort dingen niet weet. Wij helpen bedrijven om hun post en pakketten eenvoudig en betrouwbaar internationaal te versturen. En ook weer terug, indien noodzakelijk.

Ontwikkelingen in het bezorgen van post

Door de hoge concurrentie druk wordt er veel meer gekeken naar manieren om kosten te besparen bij de internationale verzending. Tegenwoordig zien we daarom ook steeds vaker brievenbuspakjes. Dit is een klein pakketje dat door de brievenbus past. In tegenstelling tot de normale pakketten hoeft de ontvanger niet thuis te zijn om het pakket in ontvangst te nemen. Hierdoor is het brievenbuspakje dus ook voordeliger dan een gewoon pakket. Ideaal dus voor kleine goederen zoals boeken en dvd’s, maar ook kleding zoals een t-shirt of bikini.

Tips voor ondernemingen

  • Brievenbuspakjes zijn een goed alternatief voor kleine artikelen die door de brievenbus passen.
  • Ieder land kent zijn eigen bezorggewoontes; zorg dat je deze kent zodat je de buitenlandse shopper een vertrouwde ervaring kunt bieden.
  • Sommige goederen mag je niet zomaar internationaal versturen. Zo worden lossen batterijen, maar ook nagellak als gevaarlijke goederen bestempeld. Deze mag je alleen onder strikte voorwaarden en in beperkte hoeveelheden naar bepaalde landen versturen.
  • Goederen buiten de EU krijgen te maken met de douane. Laat je goed informeren over hoe je deze juist moet verzenden. Niets is vervelender dan dat jouw bestelling te laat wordt bezorgd of zelfs niet wordt bezorgd en de klant misschien ook nog eens een invoerheffing moet betalen.
  • Praat met partijen die al ervaring hebben met internationaal zakendoen en pas daar jouw eigen strategie op aan.

 

____________________________________________

michelle

Tekst: Michelle van Andel

Michelle is Honours Studente Commerciële Economie aan de Hogeschool van Amsterdam en studeert o.a. af in Online Marketing. Zij ondersteunt het social media team, schrijft blogs voor de website en interviewt experts die samenwerken in het Cross-Border Bootcamp panel.