270px-Dimitri_Arts1Dimitri Arts, E-commerce manager van Under Armour, is één van de experts in team 2 van het Cross-Border Bootcamp E-commerce. Tijdens een bedrijfsbezoek bij Under Armour hebben wij Dimitri een paar vragen gesteld over Under Armour en de Cross-Border Bootcamp.

 

Wat is je ervaring in internationaal ondernemen?
Ik heb de laatste 10 jaar veel e-commerce ervaring opgedaan in de travel, print- en sport business. Deze ervaringen deel ik graag met ondernemingen die meedoen aan de Cross-Border Bootcamp.

In hoeveel landen is Under Armour actief?
Under Armour is voornamelijk actief in Noord-Amerika, waar het bedrijf is opgericht. Verder zijn we actief in Europa, Azië en Latijns-Amerika. Under Armour is op dit moment in Noord-Amerika het tweede grootste sportmerk en ambieert om een van de grootste sportmerken van de wereld te worden.

Gaat het hier overal op dezelfde manier?
De onderliggende missie en visie van het bedrijf blijven natuurlijk hetzelfde, de invulling is echter overal verschillend. Consumenten in Azië zijn minder merktrouw omdat zij exclusief willen zijn, westerse consumenten hebben dit minder. In Amerika en Europa verkopen we voornamelijk via wholesale partners zoals Bijenkorf. In China hebben we dit jaar daarentegen al 100 eigen winkels geopend.

Wat is de reden dat je mee wilt doen aan de Cross-Border Bootcamp?
Het is geweldig om ervaringen te delen met mensen en bedrijven. Verder is het ook voor ons als experts heel leerzaam om te zien hoe de bedrijven dit allemaal gaan aanpakken. Persoonlijk zou ik het leuk vinden om een bedrijf te helpen dat in Nederland al een merk heeft opgebouwd en de markt in het buitenland goed heeft onderzocht. Niet alle landen reageren hetzelfde op een product dus onderzoek is erg belangrijk. De experts zullen in het bootcamp de gekozen bedrijven klaarstomen voor de buitenlandse expansie. De invulling doen zij natuurlijk zelf, maar de handvatten krijgen ze van ons.

Wat kan een bootcamp-kandidaat juist van jouw bedrijf leren? 
Under Armour is een internationaal bedrijf met veel ervaring in de internationale markt. Daarnaast is het echt een merk dat ook veel aan branding doet, zoals (online) marketingcampagnes en samenwerken met bekende sporters. Door onze ervaringen maakt het niet uit of een bedrijf naar België of Azië wilt exporteren, we hebben ervaring in veel landen!

Wat is je beste tip voor bedrijven die de grens over willen?
Het belangrijkste is dat bedrijven een goede scan doen over de potentie van het product in de markt van het land waar ze naar willen exporteren. Succes in Nederland wil niet gelijk betekenen dat het product in Duitsland ook aanslaat. De concurrentie, de logistieke werking en regelgeving zijn voorbeelden van de belangrijkste punten waar bedrijven rekeningen mee moeten houden.

______________________________________________________________________________

Tekst: Ismay KortleverIsmay

Ismay is Honours Studente Commerciële Economie aan de Hogeschool van Amsterdam en studeert o.a. af in Online Marketing. Zij ondersteunt het social media team, schrijft blogs voor de website en interviewt experts die samenwerken in het Cross-Border Bootcamp panel.