53px-Daan_Giesen1Daan Giesen (bol.com) over zijn ervaring met e-commerce en de Cross-Border Bootcamp.

Daan Giesen is Business Developer België bij bol.com en is één van de experts in team 2 van de Cross-Border Bootcamp. Daan heeft ons uitgenodigd om langs te komen op het hoofdkantoor van bol.com, natuurlijk een enorm mooie kans om hem daar te interviewen over de Cross-Border Bootcamp en e-commerce!

 

Wat doe je allemaal op het gebied van e-commerce?
Dagelijks houd ik bij wat er in België op de site gebeurd. Ik maak een rapportage van bijvoorbeeld het aantal bezoekers, waar mensen naar kijken en bestellen, wat de conversies zijn en of er foutmeldingen zijn op de website. Daarnaast houd ik mij bezig met alle projecten voor de nieuwe functionaliteiten van België, hiervan is een deel business-gedreven en een deel IT-gedreven.

Opereert bol.com in België op dezelfde manier als in Nederland?
Nee, in België wordt er heel anders gewerkt. Het vertrouwen van de Vlaming moet je winnen door jezelf te bewijzen. Uit een gebruikersonderzoek blijkt dat acht op de tien Belgen de algemene voorwaarden leest. Daarentegen leest in Nederland bijna niemand de algemene voorwaarden. Een ander verschil is dat Belgen meer gewend zijn om naar de winkel te gaan en daar advies te krijgen over producten en sneller naar de klantenservice bellen. Ook zijn zij niet vertrouwt met online betalingen. Het is belangrijk om productnamen op de Belgische website te veranderen wanneer dat nodig is. Een voorbeeld hiervan is dat magnetron in microgolfoven is veranderd. Nadat dit woord was veranderd, werd er veel vaker door Belgen naar dit product gekeken. Hieruit blijkt dus dat de markt in België eerst echt heel erg verkent moest worden voordat bol.com daar kon beginnen met verkopen.

Hoe heeft bol.com ervoor gezorgd dat het vertrouwen van de Belgen stijgt?
Om de barrières in België weg te halen, heeft bol.com de markt erg goed verkend. Daarnaast zijn zij erg veel op de tv en de radio geweest. Belgen willen graag producten zien en weten hoe zij kunnen betalen en retouren, zij moeten het bedrijf kunnen vertrouwen. Door de goede reclame in België, zijn de barrières weggehaald en is bol.com ook erg groot geworden in België.

Wat is de reden dat u mee wilt doen aan de Cross-Border Bootcamp?
In 2014 ben ik benaderd om mee te doen aan Shopping2020. Vanuit Shopping2020 rolde ik in de Cross-Border Bootcamp. Omdat ik mij bezighoud met de business in België, is dat een toegevoegde waarde voor de Cross-Border Bootcamp. Tijdens de Cross-Border Bootcamp leert iedereen enorm veel van elkaar, want iedereen heeft andere ervaringen en kennis. Het leuke van de Cross-Border Bootcamp is dat wij als experts nu echt iemand gaan helpen. Het jaar daarvoor was de taak om een boek te schrijven, erg theoretisch dus. Ik vind de praktijk veel leuker en ook zeker belangrijker.

Waarom is het belangrijk dat ondernemingen internationaal gaan?
Het is belangrijk om internationaal te gaan omdat het een verbreding is voor je onderneming. De Nederlandse markt is al redelijk verzadigd. Je moet uniek zijn om uit alle andere concurrenten te springen, dit kan bijvoorbeeld door internationaal te gaan. Hierdoor heb je meer overlevingskans omdat je meerdere klanten kunt krijgen.

 

____________________________________________

michelle

Tekst: Michelle van Andel

Michelle is Honours Studente Commerciële Economie aan de Hogeschool van Amsterdam en studeert o.a. af in Online Marketing. Zij ondersteunt het social media team, schrijft blogs voor de website en interviewt experts die samenwerken in het Cross-Border Bootcamp panel.