Cross-Border Bootcamp: Nederlandse online-toppers helpen ondernemers de grens over

Cross-Border e-commerce is booming: steeds meer Nederlanders kopen online in het buitenland. Internationale bedrijven spelen daar op in. Er zijn steeds meer Duitse, Amerikaanse en Franse bedrijven die een Nederlandstalige website aanbieden.

Maar terwijl Nederlanders gretig gebruik maken van de wereld die online voor hun opengaat, blijft het online verkopen in andere landen achterwege. Geen Nederlands bedrijf heeft zicht tot nu toe tot échte online-multinational ontpopt, zoals het Duitse Zalando dat heeft gedaan. Nederland had in 2013 een e-commerce export deficit van omgerekend €363 miljoen. Dat betekent dat er meer door Nederlanders in het buitenland wordt gekocht dan door buitenlanders bij Nederlandse bedrijven. Ter illustratie: Groot-Brittannië heeft een overschot van €1,120.7 miljoen.

De hoogste tijd dus om ondernemers in Nederland op weg te helpen. En wie zou dat nou beter kunnen dan ondernemers die al ervaring hebben op dit gebied, met ondersteuning van experts, onderzoekers en vakmensen uit verschillende gebieden.

Dit zal gebeuren door middel van een nieuw initatief, dat de naam ‘Cross-Border Bootcamp’ draagt: 21 Nederlandse online-toppers helpen ondernemers de grens over. De Bootcamp zal op 7 december officieel van start gaan. Op de website www.cross-border-bootcamp.com kunnen bedrijven zich inschrijven door hun motivatie achter te laten. Uit alle aanmeldingen wordt een eerste groep kandidaten geselecteerd. Zij zullen tijdens de Webwinkel Vakdagen in januari 2016 gaan pitchen om op die manier hun plek bij de laatste drie te verwerven. Deze drie bedrijven worden elk met een team van ca. 7 experts gematcht die hen helemaal klaar gaan stomen om hun cross-border e-commerce droom in de praktijk te verwezenlijken. Daarbij komen onderwerpen zoals logistiek, data, content, lokalisering en betalingsverkeer aan bod.

De vooraanstaande Nederlandse e-commerce spelers nemen dus het voortouw om de Nederlandse ondernemer internationaal op weg te helpen. Met deelnemers als Bol.com, HEMA en Noppies, maar ook de Hogeschool van Amsterdam, Salesupply en Spring Global Mail wordt dit een wel heel bijzonder initiatief.

De deelnemende professionals zijn enthousiast om hun kennis te delen: “Ik vind het leuk om ondernemers met mijn ervaring te helpen, in het buitenland online te gaan”, beschrijft Erwin Hammer, Director Sales en Marketing bij Noppies, zijn motivatie om mee te doen. Ook Sjoukje Goldman, docente strategische marketing aan de Hogeschool van Amsterdam, kijkt uit naar de bootcamp: “Ik wil mijn expertise graag delen met ondernemers uit de praktijk. Aan de Hogeschool ben ik ook bezig met een grootschalig Europees onderzoek naar cross-boerder e-commerce. De ervaring die ik tijdens de Bootcamp opdoe, neem ik weer mee naar mijn studenten op de Hogeschool.”

Dit project werd in het leven geroepen door de cross-border werkgroep van het project Shopping Tommorrow. Dit expertpanel werd onder meer door belangenvereniging Thuiswinkel.org opgericht om het consumentengedrag in het huidige, steeds verder digitaliserende retaillandschap te onderzoeken.